TAITO

Tättähäärä (5) seuraa tarkasti neuletyöni edistymistä.
– Ompele mullekin jotain, jooko?
– Kun tämä ei ole ompelemista. Tämä on neulomista. Tämä on aika hidasta työtä.
– No mutta ompelisit vaikka jonkun hameen. Tanssihameen. Sellasen tosi pitkän.

Innostumme molemmat. Jätän neuletyöni ja lähdemme siltä istumalta kangasostoksille.

Tättikselle avautuu kangaskaupassa täysin uusi maailma. Hän lumoutuu liikkeen materiaalivalikoimista ja värikylläisestä tunnelmasta. Kiertelemme aikamme ja päädymme sitten penkomaan palalaaria. Löydämme heti etsimämme; täydellisen kankaan projektiimme. Ei lainkaan haittaa, että materiaali oli luokiteltu verhokankaaksi. Meidän silmissämme se oli maailman hohdokkainta pitsiä (siis mitä kymmenellä eurolla saa).

Kassalla asioidessamme Tättis tanssahtelee, hyppelee ja lauleskelee onnellisena. Hän haluaa kantaa itse ostoksensa ja toistelee, että hameesta tulee sitten tosi pitkä. Kotona hän jatkaa iloitsemistaan, tutkii kangasta ja haluaa nähdä sen hulmuavan kattoa kohti, ylös ja alas. Hän liihottelee ympäriinsä, kietoutuu välillä kankaaseen – ja on niin onnellinen.

Odottelen rauhassa ompelukoneen äärellä ja seuraan Tättiksen hetkeen eläytymistä. Kun hän vihdoin tuo kankaan minulle, surautan melko nopeasti arkisen kuminauhalla kurotun luomuksen – tosi pitkän siis. Tättis seuraa vieressä jokaista työvaihettani ja ottaa talteen ylimääräiset kangassuikaleet. Hänen mielestään niistä voi tehdä vaikka mitä. -Tietysti voi, hänen mielikuvituksellaan.

Siinä hän nyt sitten sovittelee valmista hamettaan. Se on reilun mittainen, niin että sitä saattaa kannatella käsin. Ja sitten taas liihottelua, hyräilyä, naurua… Tuo kaikki saa minut jälleen kerran miettimään haikeana mihin ihmeessä ja missä elämän vaiheessa tuollainen spontaani kyky näyttää täysillä iloaan katoaa? Mikä sen vei; taidon iloita kangaskaupan kassalla pitsin palasesta – hypellen ja laulellen?

Tukahtuneen hetkessä elämisen taidon omaava onkin pakahduttavan onnekas saadessaan seurata pientä ihmistä, jolla se taito vielä on.

Mukavaa alkavaa viikkoa!

Käyhän klikkaamassa sivun alareunassa olevaa FB-kuvaketta! Pääset kätevästi Mitä vielä?-sivuille.

Leena

Kuvat Leena Ahtela

9+

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *